Vanliga frågor

Här har vi samlat de vanligaste frågorna om kiropraktik och den vård som legitimerade kiropraktorer ger.

Gör det ont att gå till kiropraktorn?

Det som oftast förknippas med behandling hos kiropraktorn är själva manipulationen, där kiropraktorn med speciella handgrepp justerar de leder i kroppen som inte fungerar bra. Syftet är att i kombination med annan kiropraktisk behandling återställa en leds rörlighet och funktion för att minska smärta. Själva manipulationen utförs inte in i något smärtsamt läge och ska därför inte ge upphov till smärta. Vid själva manipulationsögonblicket kan det uppstå ett knäppande ljud, vilket inte orsakar smärta.

Vad är det som knakar?

Ljudfenomet beror på en tryckförändring i leden och är inte farligt. Tidigare har många ansett att ljudet är ett kvitto på att behandlingen haft avsedd effekt, men modern forskning antyder att även utan ljudet kan justeringen vara fullt effektiv.

Kan man får ont av kiropraktisk behandling?

De vanligaste biverkningarna efter behandling hos kiropraktorn är en molande känsla av träningsvärk eller trötthet i området som behandlats. Oftast avtar denna känsla inom några dagar. Detta är ett resultat av kroppens reaktion på att en funktion förändrats i muskler och leder, vilket kräver en viss tillvänjnings-period. Den molande känslan ses oftast som ett positivt tecken. Dock skall man kontakta den behandlande kiropraktorn om man upplever långvarig och kvarstående smärta efter behandling.

Måste jag gå ofta och bli behandlad för att slippa smärtan?

Vid första besöket hos kiropraktorn utförs en grundlig undersökning som leder fram till en behandlingsplan. Behandlingens längd beror på vilket problemet är. Kiropraktorn informerar om vilken behandling som planeras och ungefärligt antal behandlingar. Fördelen med den kiropraktisk behandlingen är att man tidigt i behandlingsperioden får en uppfattning om den valda behandlingen fungerar genom att symtomen börjar förändrads.